Search
Close this search box.

Svečano otvoren Islamski centar Sultan Ahmed u Zenici

Naslovna  /  Novosti  /  Svečano otvoren Islamski centar Sultan Ahmed u Zenici

ArcelorMittal Zenica – Donacija vrijedna 300.000 KM za završetak izgradnje Islamskog centra Zenica

Islamski centar “Sultan Ahmed” u Zenici, zvanično je otvoren 27. aprila 2024. Kako je rečeno, to je projekt od historijskog značaja za Islamsku zajednicu u cjelini a za Zenicu posebno. Nalazi se u srcu Zenice, staroj jezgri grada na obali rijeke Bosne što mu daje iznimni značaj i ljepotu.

„Današnji dan je svjedočanstvo ponosa i slave što smo zajednički uspjeli da izgradimo Islamski centar Sultan Ahmed kao generacijski projekat Islamske zajednice i svih građana Zenice“, kazao je muftija zenički.

Centar ima 6.000 kvadrata prostora za javnu upotrebu. Sastoji se iz dvije zgrade. Na zidovima su arabeske koje su asocijacija na Sultan Ahmedovu džamiju (Plava džamija) iz Istanbula. Gradnju te džamije kao i Sultan Ahmedovu ili Čaršijsku džamiju u Zenici je naredio isti sultan. I fasada je urađena u tom stilu, a arabeske su i na staklu. Sve je urađeno kao kombinacija modernog i islamskog tradicionalnog. Arabeska je tradicionalna islamska umjetnost, bazira se na islamskoj filozofiji, nema svog početka i kraja. Time, kažu ljudi iz Medžisa IZ Zenica i Muftijstva zeničkog, simbolizira Božju transcendenciju “jer Bog nema svog početka i kraja”.

Centar je izgrađen u samom centru tog grada, neposredno uz rijeku Bosnu, a u svom sastavu ima biblioteku, vrtić, restoran, prostore za mektebsku nastavu, poslovne prostore… te prema mnogima predstavlja i najveći objekat Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

ArcelorMittal Zenica je donirala 300.000 KM za izgradnju i opremanje biblioteke u okviru Islamskog centra. 19. jula 2023. je u prostorijama Muftijstva zeničkog upriličeno potpisivanje ugovora o sponzorstvu između Kompanije i Muftijstva zeničkog.

Muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević je te prilike kazao:

“AMZ nije obična firma. To je firma sa velikim ‘F’ u našem gradu, jer je ona temelj i zaglavni kamen, na neki način, historije našeg grada i dio identiteta našeg grada. (…) S toga smo, naravno, izuzetno zahvalni kompaniji AMZ i njenom generalnom direktoru, što je prepoznao potencijal Islamskog centra, što je prepoznao njegovu važnost za sve građane našeg grada, s obzirom da će Islamski centar biti prostor u kojem će svoje duhovne, kulturne i sve druge potrebe zadovoljavati svi naši sugrađani u narednim, ako Bog da, desetljećima pa i stoljećima – istakao je muftija Dizdarević.

Generalni direktor, Nikhil Mehta je izrazio zadovoljstvo na prilici da budemo “dio ovog važnog projekta u Gradu Zenica”.

“Islamski kulturni centar je jedan napredak za Grad Zenicu. On će usmjeriti ljude na koji način da promišljaju, a donijet će i budućnost za stanovništvo i djecu ovog grada. Zaista smo ponosni što smo dio ovog projekta i što smo dobili mogućnost da budemo dio ovog projekta. Do sada smo podržali škole, izgradnju igrališta, a sada je to i Islamski kulturni centar u Zenici. Smatramo da je edukacija veoma važna za budućnost bilo kojeg grada” – kazao je Mehta. 

Kontaktirajte nas

ArcelorMittal Zenica

Bulevar Kralja Tvrtka I br. 17

72000 Zenica

Bosna i Hercegovina

Tel: +387 32 467 208