Search
Close this search box.

Naša historija

Bogata historija fabrike u Zenici duga je skoro 130 godina.

Njena izgradnja završena je na jesen 1892. godine, a osnovala ju je grupa industrijalaca iz Austrije. Osim milenijske tradicije proizvodnje čelika u ovoj regiji, Zenica je izabrana zbog prirodnih resursa, bogatih nalazišta energetskog uglja i dobro povezanih putnih pravaca u dolini rijeke Bosne. 
Fabrika u Zenici prošla je kroz brojne faze, od zaustavljanja proizvodnje uzrokovane ratom ratom u BH do modernizacije i zapošljavanja velikog broja radnika. Zajedno sa Fabrikom, rastao je i grad Zenica.

1988. godina je najuspješnija poslovna godina u historiji fabrike u Zenica, kada je proizvedeno 1.960.000 tona sirovog čelika.

U toku rata 1992.-1995. fabrika obustavlja rad, ali pokušava da zaštiti svoja postrojenja od uništenja i propadanja. Nažalost, Koksara je zaustavljena bez nade da se ikada više može pokrenuti. 

I nakon kraja rata u Bosni i Hercegovini fabrika nije odmah počela ponovo sa proizvodnjom. Radnici izlaze na proteste tražeći povratak na svoja radna mjesta i oživljavanje kičme Grada, kantona i države. U decembru 2004. izvršena je privatizacija fabrike u Zenici sa Mittal Steel kompanijom. U 2006. dolazi do saradnje sa Arcelorom, te dva metalska giganta od 2007. počinju poslovanje u Zenici kao ArcelorMittal Zenica. 

Osim jedinice u Zenici, ArcelorMittal posluje i u Prijedoru. Rudarenje, jedan od najtežih poziva, je na ovim prostorima prisutno više od 100 godina, a 2016. godine je obilježen stogodišnji jubilej. ArcelorMittal Prijedor bilježi šesnaest godina uspješnog poslovanja u BiH tokom kojih je investirano više od 115 miliona maraka. 
Društvo danas direktno zapošljava oko 800 radnika, a indirektno blizu 8.000. Osnovna djelatnost je proizvodnja krupnog i sitnog koncentrata željezne rude.  
ArcelorMittal Prijedor i ArcelorMittal Zenica dio su jednog sistema a saradnja se odvija i na društvenom i na poslovnom planu. ArcelorMittal Zenica strateški je kupac rude koju proizvodi jedinica u Prijedoru.

ArcelorMittal dolazi u Zenicu sa opredjeljenjem da ponovo pokrene integralnu proizvodnju čelika u Zenici. Najveći izazov tada predstavlja ponovno pokretanje Koksare, što je bio jedinstven poduhvat koji se do tada nije desio nigdje u svijetu.
2008. Kompanija je uspješno dovršila ponovno pokretanje integralne proizvodnje čelika – jedan od najzahtjevnijih projekata u industriji čelika, vrijedan više od 230 miliona KM, poznat kao Feniks projekt.

Remont Visoke peći – 2018. ArcelorMittal Zenica realizira historijski projekt za Zenicu, Remont Visoke peći i tako produžava životni vijek integralne proizvodnje čelika u Zenici za narednih 20 godina.