Mjesečno priznanje u oblasti Zdravlja i zaštite za septembar je zvanično dodijeljeno timu ArcelorMittala Zenica

Naslovna  /  Novosti  /  Mjesečno priznanje u oblasti Zdravlja i zaštite za septembar je zvanično dodijeljeno timu ArcelorMittala Zenica
Danas, 7. novembra 2022.godine, održan je ceremonijalni sastanak tima ArcelorMittala Zenica. Generalni direktor ArcelorMittala Evropa – Dugi proizvodi, g. Sanjay Samaddar, kao i stručnjaci za procjenu projekta u ime departmenta Zdravlje i zaštita korporacije su učestvovali na ovom sastanku putem videopoziva. Mjesečno priznanje u oblasti Zdravlja i zaštite za septembar 2022. godine je zvanično dodijeljeno timu ArcelorMittala Zenica.

ArcelorMittal Zenica je u septembru podnio prijavu za mjesečno priznanje u oblasti Z&Z, koje se dodjeljuje na korporativnom nivou. Ovaj projekt su osmislili i izveli departmenti Elektroenergetika i automatizacija, CAPEX i Mehanička radionica.

Naime, tokom Take care/Čuvaj se sesije (TCT), prijavljena je jedna nesigurna radnja prilikom rada na visini od strane električara. Prilikom pregleda ili bilo kakvih aktivnosti kod kojih se transformator mora isključiti, operater se mora popeti na transformator (visine 4-5 m) sa jednim prijenosnim drvenim ljestvama kako bi izvršio uzemljenje, prije postavljanja skele. Postojao je potencijalni rizik od pada s visine jer ove ljestve nisu baš stabilne i praktične.

Ova nesigurna situacija je provjerena zajedno sa Abdulahom Mandžukom, zaposlenikom koji je to prijavio tokom TCT-a, urađena je analiza mogućih rješenja i završena implementacija novih fiksnih ljestvi sa platformom na 3 trafo stanice (8 transformatora). Na ovaj način se smanjuje rizik od pada s visine.

Članovi tima za implementaciju:
– Abdulah Mandžuka – Elektroenergetika i automatizacija
– Ermin Čerim– Elektroenergetika i automatizacija
– Admir Šarić – Elektroenergetika i automatizacija
– Izet Ohran – Mehanička radionica
– Faik Isaković – Mehanička radionica
– Adnan Panjević – CAPEX department

GLAVNO OSTVARENJE Z&Z
Korištenje povratne informacije sa TCT-a kao resursa za ublažavanje rizika od pada s visine.

DRUGA OSTVARENJA
Poboljšanje upravljanja rizikom (spriječavanje prevrtanja i pada sa ljestava)
Pozitivan primjer komunikacije na drugom nivou
Timski rad
Lokalni projekt počevši od početne ideje do završnog koraka 

Kontaktirajte nas

ArcelorMittal Zenica

Bulevar Kralja Tvrtka I br. 17

72000 Zenica

Bosna i Hercegovina

Tel: +387 32 467 208