Search
Close this search box.

Ulaganje u lokalnu zajednicu

Svjesni smo da je dijalog sa lokalnom zajednicom u kojoj poslujemo od ključne važnosti kako bismo ostvarili međusobno razumjevanje kome svi težimo.

Kompanija ArcelorMittal Zenica precizirala je svoje interesne strane („stejkholdere“) kao i ključne aktivnosti i redovno ih ažurira u skladu sa trenutnom situacijom, sa ciljem unaprjeđenja saradnje. Rezultat toga je veoma aktivna komunikacija i angažiranje Kompanije prema svim njenim interesnim stranama. 

Svjesni smo da je dijalog sa lokalnom zajednicom u kojoj poslujemo od ključne važnosti kako bismo ostvarili međusobno razumjevanje kome svi težimo.

Od samog početka aktivnosti iz segmenta korporativne odgovornosti, kompanija ArcelorMittal Zenica realizirala je oko 450 projekata u lokalnoj zajednici putem kojih je, direktno ili indirektno, podržala oko 100.000 korisnika.

Osim kontinuirane saradnje i podrške različitim organizacijama, udruženjima, osnovnim i srednjim školama, fakultetima itd., kompanija ArcelorMittal Zenica je u junu 2015. realizirala projekat iz svog fonda za saniranje posljedica od poplava – riječ je o projektu rekonstrukcije puta u selu Bistrica koji je bio uništen uslijed nastanka klizišta u maju 2014. godine. Kroz taj projekat kompanija je ukupno uložila 250.000 eura.  

Također, projekt od iznimnog značaja je i novootvoreni sportski teren u mjesnoj zajednici Pehare, čiji je glavni investitor ArcelorMittal Zenica, sa uloženih 240.000 KM. Ovom sportskom terenu gravitira pet mjesnih zajednica i naselja, sa oko 12.000 mještana i očekuje se da će ovi tereni koju su nekada bili kvalitetan poligon za mnoge sportske aktivnosti i stvaranje sportskih asova ponovo postati prepoznatljivi u Zenici. Sportski teren je zvanično otvoren u septembru 2022. Za više informacija kliknite OVDJE.

JV Toplana Zenica – energetski efikasno, ekološko, pouzdano i ekonomično rješenje za grijanje grada Zenica

O Toplani Zenica: Vrijednost nove toplane je 53 miliona eura. Investicija partnera od 12 miliona eura – ArcelorMittal Zenica ima vlasnički udio od 50 posto; grad Zenica 20 posto, a finski partneri KPA Union i FinnFund po 15 posto. Finansiranje EBRD-a iznosilo je 41 milion eura uz punu garanciju ArcelorMittal Grupe. U prosjeku, više od 150.000 tona uglja godišnje je bilo potrebno za rad starih kotlova, što je potpuno eliminisano ugradnjom novih plinskih kotlova.

Toplana Zenica radi sa tri nova kotla, koristeći koksni i visokopećni plin iz ArcelorMittala Zenica.

Emisije u životnu sredinu smanjene na:

  • SOX smanjen sa oko 2000 mg/Nm3 do ispod 200 mg/Nm3
  • Prašina smanjena sa oko 100 mg/Nm3 na ispod 10 mg/Nm3
  • NOX smanjen sa oko 300 mg/Nm3 do ispod 100 mg/Nm3

Toplana Zenica je zvanično otvorena u martu 2022. Za više informacija kliknite OVDJE.