ArcelorMittal Zenica

Page tools
Print
Bookmark
Share on
FacebookTwitter

Naša historija

Bogata historija željezare u Zenici duga je više od 120 godina, još od 1892. godine kada ju je osnovala grupa industrijalaca iz Austrije. Pored milenijske tradicije proizvodnje čelika u ovoj regiji, ova lokacija je izabrana zbog prirodnih resursa, bogatih nalazišta energetskog uglja i dobro povezanih putnih pravaca u dolini rijeke Bosne. Na samom početku poslovanja, bila je u središtu prvog velikog industrijskog vala koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu. Povećanje kapitala i profita omogućili su modernizaciju pogona koji su u dugoj historiji željezare remontovani i unaprijeđeni u nekoliko važnih faza.

Prvi pogoni – dvije peći za pudlovanje, tri valjaoničke pruge, pogon generatora i kotlana – ubrzo su modernizirani i izgrađena su dodatna postrojenja. U to vrijeme, željezara je postala član Srednjoevropskog kartela metalurške industrije. 

Tokom 1930-ih godina, Kraljevina Jugoslavija sprovela je proces sanacije i proširenja pogona za proizvodnju i preradu čelika. Ovaj razvoj nastavljen je i toku tzv. perioda kapitalne izgradnje (od 1947. do 1958. godine) kada je uveden integralni ciklus proizvodnje čelika a nove razvojne faze isplanirane i potom realizirane. 

Godine 1988. željezara je dostigla najveću otpremu od svog osnivanja, kada je proizvedeno 1.906.000 tona sirovog čelika. Ovaj uspješni period zaustavljen je ratom tokom 1990-ih godina koji je zadesio ovaj region, kada su neki pogoni zaustavljeni i nisu bili pokrenuti punih 17 godina.

Nakon prodaje 2004. godine kada je željezara postala dio najvećeg prizvođača čelika na svijetu – LNM Grupe, kasnije Mittal kompanije, a sada kompanije ArcelorMittal – nove faze njenog razvoja su mogle da počnu. U julu 2008. godine, kompanija ArcelorMittal Zenica završila je jedan od najzahtijevnijih projekata u industriji proizvodnje čelika – ponovno pokretanje integralne poizvodnje nakon što je godinama bila zaustavljena. Projekat je koštao više od 120 miliona eura i nazvan je „Fenix“  poput ptice Feniks koja se ponovo rađa iz svog pepela.

Link:

 

Projekt „Feniks” – pokretanje integralne proizvodnje u  kompaniji ArcelorMittal Zenica

Projekat „Feniks” predstavlja izuzetno važnu prekretnicu, ne samo za kompaniju ArcelorMittal Zenica, već i za njene uposlenike i čitavu zajednicu. Kada je 2008. godine završen, označio je novi početak i obnovu ovog grada poznatog po proizvodnji čelika, kao i veliki povratak ove kompanije među ostale priznate proizvođače čelika u regionu jugoistočne Evrope.

Tehnološki izazov je bio izuzetno težak, jer su ovim učinjeni mnogi koraci koji do tada nisu bili napravljeni nigdje u svijetu. Pokretanje proizvodnje u željezari ove veličine, nakon tako dugog perioda stagniranja, bio je zaista jedinstven potez. Prva je sa radom počela Koksara u kojoj su uz kontinuiran rad proizvedene prve tone čelika do aprila 2008. godine. Radikalne tehnološke promjene i unaprijeđenja pretrpio je pogon Visoke peći, koji predstavlja ključnu jedinicu u integralnoj liniji. Posebna rekonstrukcija izvršena je i u postrojenju Aglomeracije. S ciljem uspostavljanja efikasnog i bezbjednog procesa proizvodnje čelika u Konvertorskoj čeličani uklonjena je stara oprema, a instalirani su moderni sistemi za automatsko vođenje i kontrolu procesa. Rekonstrukcija koja je izvedena u Energetici poboljšala je energetski bilans u cijeloj čeličani. Glavni radovi ostvareni u Transportnom postrojenju bili su nabavka novih dizel lokomotiva, rekonstrukcija starih i izgradnja novih željezničkih pravaca za prijevoz milion tona materijala.

Uprkos tako zahtjevnom zadatku, projekt „Feniks” realiziran je zahvaljujući obučenoj i iskusnoj radnoj snazi kao i investiciji od preko 120 miliona eura.

 

Slike možete pogledati ovdje