Čime se bavimo

Page tools
Print
Bookmark
Share on
FacebookTwitter

Zdravlje i zaštita uposlenika

U biti poslovne filozofije kompanije ArcelorMittal je proizvodnja sigurnog i održivog čelika pri čemu zdravlje i zaštita uposlenika predstavljaju prioritet. 

Svakodnevno radimo u opasnim uvjetima u kojima su nesreće uvijek moguće. Naša ambicija je da budemo najsigurnija kompanija u našoj industriji. Ovo je izazov koji zasigurno namjeravamo ostvariti. Dugoročni cilj nam je da nemamo nijednu nesreću sa smrtnim ishodom ili bolovanjem i program zdravlja i zaštite koji primjenjujemo u čitavoj grupaciji, nazvan „Put ka nula povreda“, osmišljen je da upravo dostigne taj cilj. 

Mjerimo učinak na ovom polju putem tzv. stope učestalosti povreda sa bolovanjem ili skraćeno na engleskom LTIFR. Ova stopa se mjeri odnosom – dužina bolovanja uslijed povrede prema milion radnih sati i važi kako za naše uposlenike tako i za naše izvođače. Svaku nesreću detaljno istražujemo, međutim, program kompanije ArcelorMittal „Put ka nula povreda“ osmišljen je da spriječi nesreće tako što su uposlenici upoznati i razumiju koji su rizici i opasnosti i shodno njima poduzimaju dalje aktivnosti. 

Ovo uključuje i napredne sisteme za praćenje zaštite uposlenika koji obuhvataju i fizičke i ljudske aspekte sigurnosti i zaštite na radu. 

Cilj nam je da uspostavimo kulturu ponašanja tako da uposlenici dijele informacije o mogućim opasnostima, tako da svako preuzima odgovornost ne samo za sopstvenu već i za sigurnost kolega, uključujući mnoge izvođače koji rade u našim pogonima.