2017

Page tools
Print
Bookmark
Share on
FacebookTwitter

ArcelorMittal Zenica pustila u rad prvi hibridni filter u svijetu, kao dio 24,2 miliona KM vrijedne investicije u zaštitu životne sredine i proizvodnju čelika

Zenica, Bosna i Hercegovina, 13. mart 2017.

ArcelorMittal Zenica - jedna od najvažnijih industrijskih kompanija u Bosni i Hercegovini i najveći izvoznik u zemlji je zvanično pustila u rad tri investiciona projekta ukupne vrijednosti od preko 24,2 miliona KM, na ceremoniji održanoj u petak, 10. Marta 2017. godine. Događaju su prisutvovali federalni, kantonalni i zvaničnici grada Zenice. 

Fotografija: Prije i poslije puštanja u rad hibridnog filtera u ArcelorMittal Zenica

Ove dvije investicije, koje se odnose na poboljšanje učinka Kompanije u pogledu zaštite životne sredine, i jedan projekat dizajniran da modernizuje proizvodnju jednog od najbitnijih proizvoda željezare, su zapravo dio ukupnih investicija u kompaniju ArcelorMittal Zenica koje do sada iznose preko 320 miliona KM do sada, uključujući i oko 100 miliona KM namjenjenih isključivo za poboljšanje zaštite životne sredine. 

Prije dolaska kompanije ArcelorMittal u Zenicu 2004.godine, željezara nije radila od 1992. godine, a nekoliko decenija bilo je veoma malo ili skoro nikakvih ulaganja u željezaru.  
ArcelorMittal Zenica je prva željezara na svijetu koja će imati tehnologiju za hibridno filtriranje velikih srazmjera instaliranu u pogonu Aglomeracija - pogledajte video. Ukupno 6 miliona KM je uloženo u novu tehnologiju koja smanjuje emisiju prašine znatno ispod granice od 20 mg/Nm3 koju propisuje EU. Kompanija planira da ove godine započne instaliranje i drugog filtera, na aglo-mašini br. 6.

Tehnologija filtera je rezultat velike saradnje između danske globalne inžinjering kompanije FLSmitdth i ArcelorMittal tima za Istraživanje i Razvoj, koji čine sedam istraživača i šest tehničara koji rade na dizajniranju i testiranju svih faza projekta. Zasluga je tima to što je projekat od ideje postao globalno prihvaćeni projekat za samo dvije godine.

Kompanija ArcelorMittal je sa ovom kompanijom potpisala ugovor o saradnji i izgradnji pilot pogona za filter u Hihonu u Španiji. Također, uspostavljena je i saradnja na adaptaciji tehnologije, prvobitno razvijenoj za cementare, koja se primjenjuje u pogonima aglomeracije i koja pretvara željeznu rudu u sinter koji se koristi u visokoj peći.
Pored ovoga, ArcelorMittal će instalirati ovu tehnologiju u svoje pogone u Dombrova Gornjiči u Poljskoj, a treća instalacija u pogonu u Gentu, u Belgiji, je takođe u toku.

Govoreći o filter - inovaciji, Pinakin Chaubal, vođa ArcelorMittal tima za istraživanje i razvoj, rekao je:
"Ja sam izuzetno ponosan na tim koji je uključen u ovaj projekat, koji postavlja novi globalni standard za emisije prašine u pogonima Aglomeracija. Instalacija hibridnog filtera u kompaniji ArcelorMittal Zenica je važna prekretnica u projektu u koji je uključen naš tim, ArcelorMittal tehnički stručnjaci, i ArcelorMittal jedinica u Bosni i Hercegovini i Španiji. Također želim zahvaliti kompaniji FLSmidth za visoku profesionalnu saradnju u ovom inovativnom razvoju."

Osim navedenog, uvedena je i nova tehnologija kojom se postiglo znatnog smanjenja dima i emisija gasa iz koksne baterije - pogledajte video. Besprašinska zasipna mašina, investicija vrijedna 8,4 miliona KM dvostruko smanjuje vrijeme punjenja, čini proces punjenja gotovo besprašinskim i spriječava emisiju ugljendioksida u atmosferu. Ovu tehnologiju je obezbjedila inžinjering kompanija iz Ujedinjenog Kraljevstva John M. Henderson (JMH) Machines.

Tim inžinjera kompanije JMH Machines je nadgledao testiranje mehaničkih, električnih, hidrauličnih i pneumatskih sistema na tlu prije nego se mašina podigla do koksne baterije.

Paleta novih proizvoda

Još jedna investicija od 10,4 miliona KM je učinila kompaniju ArcelorMittal Zenica prvom fabrikom ArcelorMittala Evrope koja poizvodi rebrasti betonski čelik u koturu - pogledajte video. Ovo je jedan od najznačajnijih proizvoda kompanije ArcelorMittal Zenica koji nudi korisnicima efikasnost u pogledu smanjenja količine otpada i skladišnog prostora. Godišnji proizvodni kapaciteti je od 300.000 do 320.000 tona, a u isto vrijeme će se unaprijediti kvalitet i paleta proizvoda, lakoća skladištenja i dostava. Italijanska kompanija SMS Meer je obezbjedila i instalirala opremu za ovaj razvojni projekat. 

,,Ovo će povećati konkurentnost kompanije ArcelorMittal Zenica na vrlo važnom dijelu tržišta,“ zaključio je generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, gospodin Biju Nair.

Govoreći na ceremoniji u Zenici, gospodin Biju je takođe izjavio: ,,Tri nova investiciona prjekta čije puštanje u rad  danas objavljujemo predstavljaju još jednu praktičnu demonstraciju naše čvrste posvećenosti izgradnji dugoročne i održive budućnosti za proizvodnju čelika u ovom historijskom industrijskom gradu.“

 

„Da bismo bili održivi, moramo da obratimo pažnju na poboljšanje uticaja na životnu sredinu i na efikasnu proizvodnju proizvoda visokog kvaliteta kako bismo ispunili očekivanja naših potrošača. Projekti koje danas najavljujemo su veoma važni koraci ka ostvarivanju ovih ciljeva.“

Gospodin Nair je ponovo potvrdio jaku posvećenost kompanije ArcelorMittal Zenica konstantnom unaprijeđenju svojih učinaka u pogledu zaštite životne sredine i naglasio je važnost željezare za ekonomiju grada, kantona i čitavog regiona.

Gospodin Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, nije bio u mogućnosti prisustvovati ceremoniji ali je uputio pismo podrške. "Nove investicije u korporativnom sektoru Bosne i Hercegovine donijet će prosperitet svima, ali vi ste lider u ovome i primjer ste drugim investitorima u našoj zemlji i cijelom svijetu".

Sa 2.400 direktno zaposlenih i 10.000 radnika čija  radna mjesta indirektno zavise od rada kompanije i preko 300 lokalnih dobavljača, kompanija ArcelorMittal Zenica je jedan od najvećih ekonomskih pokretača ove zemlje.