2017

Page tools
Print
Bookmark
Share on
FacebookTwitter

ArcelorMittal Zenica dobija integralnu okolinsku dozvolu

Zenica, 12.04.2017

Kompanija ArcelorMittal Zenica je dobila novu integralnu okolinsku dozvolu od federalne ministrice okoliša i turizma, Edite Đapo, koja je osobno uručila dozvolu menadžmentu Kompanije. Dozvola, koja pokriva sve dijelove fabrike za proizvodnju čelika, postavlja dogovoreni okvir rada fabrike u narednih 5 godina i propisuje plan za daljnje smanjenje utjecaja pogona i postrojenja kompanije na okoliš.

Govoreći na ceremoniji u Zenici, ministrica je tom prilikom izjavila: 
,,Okolinska dozvola za kompaniju ArcelorMittal Zenica sadrži realizirane mjere zaštite okoliša, i ključni element - nove mjere sa dinamikom i rokovima njihove realizacije. Sve je to rađeno sa ciljem da dobijemo što kvalitetniji dokument koji će u narednih 5 godina, od dana uručenja operatoru, na najbolji način i što više smanjiti emisije zagađujućih materija u okoliš i doprinijeti održivom razvoju kako Grada Zenice, Zeničko-dobojskog Kantona, Federacije BiH, Bosne i Hercegovine i šire.”

Današnjem događaju su, između ostalih, prisustvovali i kantonalni ministar prostornog uređenje, prometa i komunikacija i zaštite okoliša, g Fahrudin Brkić, gradonačelnik Zenice, g Fuad Kasumović, kao i g Lutz Bandusch, generalni direktor ArcelorMittala – Dugi proizvodi – sektor rebrasti betonski čelik i valjana žica. 

G-din Biju Nair, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica je rekao: 
,,Drago nam je što smo dobili ovo zvanično odobrenje za naš operativni status i priznanje za značajne investicione programe koji su u toku. Želim da se zahvalim ministrici za današnje uručenje dozvole. Ogromna i vidljiva poboljšanja u zaštiti životne sredine su već postignuta zahvaljujući projektima koje smo implementirali, a daljnji napredak će se dešavati s nastavkom naših aktivnosti na ovom planu, što podrazumijeva nova, izuzetno velika investiciona ulaganja Kompanije u okolišne projekte. 

Prije našeg dolaska ovdje 2004.godine, decenijama se okolišnim problemima posvećivala vrlo mala ili skoro nikakva pažnja. Kompanija ArcelorMittal Zenica je posvećena poboljšanju zaštite životne sredine kao što je posvećena i izgradnji dugoročne i održive budućnosti  proizvodnju čelika u Zenici i osiguranju radnih mjesta. Današnji događaj je još jedan važan korak u tom pravcu.“